Tweede Avond van de Mandala Kring

Verslag tweede avond, Amsterdamse mandala kring 14 juli 2014.

Helaas  had Romée vanwege de griep af moeten melden waardoor we met ons vijfen de avond vulden:

Elly, Selma, Stella, Gambheera en mijzelf, Anke.

We begonnen met het tonen van de afgemaakte tekeningen van de vorige keer,
heel verassend en inspirerend.

Daarna hebben we de tekst, die ik voor deze avond gemaakt had, samen doorgenomen.

 

Bij het voorbereiden van de avond kwam Gambheera een weekje eerder “toevallig” langs en hebben we ons er samen over gebogen. (Zij had zich in de datum vergist en dacht dat de avond een week eerder was 😉 ) 

We begonnen met associaties wat mandala voor mij betekent en kwamen op een paar kernpunten:

 

  • Stilte; tijdens het werken aan een mandala kunnen er momenten zijn dat stilte die er altijd op de achtergrond aanwezig is, overheerst. Er ontstaat harmonie tussen lichaam en geest en binnen de groep, wat een ontspannende, helende werking heeft.

 

  • Inspiratie; dit zijn momenten alsof alles tijdens het tekenen vanzelf gaat zonder dat ik er sturing aangeef en ik volledig vanuit en in mijn het hart ben. Het tekenen en kleuren van de mandala helpt om het rationele denken te passeren en toegang te krijgen tot het  intuïtieve.

 

  • Vastzitten; deze momenten ken ik ook ; dat ik mijn tekening oordeel ; niet mooi vind; niet meer weet welke kant het op moet gaan.  Vanuit ervaring weet ik dat dit een moment van uitdaging kan zijn en weet ik, dat ik niet in de valkuil moet gaan om mezelf of de tekening volledig de grond in te boren. Op de achtergrond is er een weten dat dit tijdelijk is en dat het altijd opgeslost wordt en dat het resultaat verassend kan zijn.  

 

  • Verassend; aan het eind als we elkaars werk laten zien vind ik altijd heel verassend wat er alleemaal gecreëerd is . Dit vind ik juist het leuke van een groep; het bezig zijn met elkaar en bij elkaar . Mandala als symbool van gemeenschap, het sociale, de kring suggereert gelijkheid, samenwerking, meetellen en het opwekken van energie. Wat word ik daar blij van!

 

Voor deze avond nodig ik jullie uit om voort te borduren op het thema van de vorige keer:  De zomer nogmaals te vieren; alleen deze keer in de vorm van een groepsmandala.

 

Welke associaties heb jij met de zomer?  

Je kunt deze als inspiratie gebruiken in de mandala.

 

Na een inleidende meditatie en een losmaakoefening, in de vorm van al dansend met lijnen door de cirkel en daar dan weer vormpjes/figuurtjes uit halen, maakt een ieder voor zich een eigen opzet voor de groeps mandala.

De binnenste cirkel van de mandala mocht je zelf invullen ; de 4 vakjes eromheen werden getekend door de andere groepsleden . De kunst was om eerst af te stemmen op de tekening alvorens je eigen creativiteit uit te leven . Om de 10 minuten werden de tekeningen  doorgegeven en aan het eind kreeg je je eigen tekening, met de bijdrage van de anderen, weer terug om af te maken.

Het was heel leuk om te zien dat alle tekeningen een eenheid vormden ondanks dat elk vakje door verschillende mensen werden ingevuld.

Ik vond het spannend om de avond voor te bereiden en te organiseren en had een voldaan gevoel aan het eind.